Які продукти можна і потрібно класти у кошик на Пасху?
Забули пароль? Будь ласка, введіть адресу електронної пошти. Ви отримаєте посилання та створите новий пароль.
Будь ласка, коротко поясніть, чому Ви вважаєте, що про це запитання слід повідомити.
Будь ласка, коротко поясніть, чому Ви вважаєте, що про цю відповідь слід повідомити.
Будь ласка, коротко поясніть, чому Ви вважаєте, що про цього користувача слід повідомити.
Згідно з українськими традиціями, у великодній кошик кладуть певні продукти, кожен з яких має своє символічне значення:
– Паска: Це головний атрибут Великодня, символ Воскресіння Христового, Царства Небесного та повноти життя.
– Яйця (крашанки та писанки): Символізують зародження нового життя, відродження та перемогу життя над смертю. Крашанки – це варені яйця, пофарбовані в один колір (традиційно в червоний, що символізує кров Христа), а писанки – це сирі яйця, розписані різноманітними символічними візерунками.
– М’ясні продукти (ковбаса, шинка, сало): Є символом жертовного ягня, яке згадується у Старому Завіті, та уособлюють добробут і продовження роду. Зазвичай кладуть домашню ковбасу, шинку або сало – те, від чого утримувалися під час посту.
– Молочні продукти (сир, масло): Уособлюють ніжність, материнську турботу Бога про людей та гармонію. Часто масло роблять у формі баранчика або прикрашають хрестиком.
– Хрін: Символізує міцне коріння, силу духу та здоров’я. Також може нагадувати про гіркоту страждань Ісуса Христа.
– Сіль: Є символом достатку, гостинності та зв’язку Бога зі своїм народом. Вважається, що сіль оберігає від усього лихого.